My VVIP

..LIKE LA BLOG KITE..

siapa kau nak sound aku?

Assalamu'alaikum w.b.t..

- kanan tu Mr. Google, kiri pulak Mrs. Google -


sound tepek, atau lebih glamornya, makan dalam ni dah menjadi trend zaman sekarang.. betul tak? asal kau tak puas hati je, kau sound si A.. terlanggar sikit je pon, kau hentam si B.. eh senang cakap, kau ni pantang kena usik la, confirmed kau menghamburkan marah tu on the spot punya.. ;)

TAPI.. bagi Miss J, sound tepek tu bukan la bertujuan nak hamburkan marah secara bersepah sepah dan membabi buta saje.. sound tepek ni sebenarnya cara menasihati yang agak agresif.. bukannya sesuka hati je nak sound sound orang.. tapi tengok pada keadaan dan keperluannya..

Contoh : kawan korang keluar malam tak ingat dunia ke.. merokok ke.. minum arak ke..

1. teguran cara baik..

A : tak elok kau keluar malam ni.. nanti kalau jadi apa apa, kitorang dengan family kau jugak yang susah.. kau tu perempuan, kena pandai jaga harga diri..

B : hak elah kau ni... tak payah nak tunjuk alim kau kat sini bole tak? semak dow kau ni! kubur lain lain beb.. kau kisah ape?

nampak tak? sistem caring and being nice ni dah tak bole pakai dah.. seriously, almost 70% manusia jenis ni yang Miss J dah pernah jumpa.. tegur baik baik, maki hamun yang kita dapat.. tak kisah la lelaki ke perempuan, masing masing sama je.. it's okay kalau tak bole nak terima nasihat, tapi at least tolong balas dengan berhemah sikit, bole tak? :)

so... dari sini la bermulanya revolusi dalam amalan nasihat menasihati ni.. *dah macam kajian peradaban pulak kan? ada pulak main revolusi revolusi ni.. ;)

2. teguran makan dalam..

B : kau ape hal minah? bajet bagus sangat la? kau bajet, nama kau Jannah, kau dah direct masuk list ahli syurga ke nak sibuk sibuk sound aku? kau jaga kubur kau, aku jaga kubur aku, orait?

A : terpulang kat kau.. kalau dah merasa meraung terkaung kaung kena rogol nanti, jangan lupa update kat Facebook/Twitter okay? "seronoknya keluar malam, sampai kena rogol pon tak kisah..".. kubur lain lain? it's okay.. bukan aku yang nak menjawab untuk kau kat Mahsyar nanti.. yang kena seksa kau, yang mendapat pon kau.. tapi aku tak nak la disebabkan aku biarkan maksiat kau, aku pulak yang kena panggang kat neraka tadi.. PANDAII.. ;)

oooppss! korang jangan salah faham.. Miss J tak galakkan korang buat macam ni.. sebab.. kalau jiwa tak kental, hati tak batu.. korang akan kena tiaw kaw kaw balik.. kalau Miss J takpe, sebab this is me... I'm having fun for being sarcastic, bukan untuk mengutuk, tetapi untuk menyedarkan diri sendiri dan kawan kawan tersayang.. orang cakap, kalau sayang marah marahkan.. ;)

okay.. terima kasih sebab sudi baca.. :D

p/s : nak marah saya? nak maki pon bole.. sebab jawapan saya senang saje.. 


- kena marah pon tak kisah.. -



3 comments:

niena shopping2u said...

kalo sayang kaki kaki kan hehe

NasZ said...

hahaha..kejamnya niena..kalau sayang kepala, tanduk2kan..haha..

jemput ke blog saya ye?

MOHD NASER.com

+_Miss.Jannah_+ said...

Kak Niena : haha, betul tu kak.. kalau dapat lenyek lenyekkan guna steamroller.. pastu kite buat lempeng..hehe

Abg Nasz : tanduk tandukkan pulak..hehe. okay okay.. jannah otw.. :D