My VVIP

..LIKE LA BLOG KITE..

hey, si perosak bahasa! bahasa jiwa bangsa tahu? :)

Assalamu'alaikum w.b.t..


AMARAN!!
sila jangan sakit hati..
tiada niat menyindir atau perasan bagus..
maafkan jika ada yang terluka..

okay, Miss J amat yakin kebanyakan korang ni pernah/sedang terfikir nak buat entry pasal ni kan? takpe, itu menunjukkan yang kita ni sehati berdansa sejiwa dan sependapat dalam hal ni, tak gitu? ;)

kenapa tiba tiba Miss J terpanggil nak buat pasal bahasa ni? padahal kau sendiri merosakkan bahasa, dok merojakkan sangat bahasa kau.. apa kes? CHOP CHOP! bahasa rojak itu lebih baik daripada.........................

" 1. akuwh ta tawu larh dowh!
   2. nax pegiw manew teww.?
   3. leyh keh nak kenal ngan awax?
   4. ader apew at skewl uh?
   5. gempax arh kow nieyh!"

so, which one better? rojak buah ataupon serangga perosak macam kat atas tu? okay, jangan jawab dulu.. nak jawab, kat komen nanti.. ;)

mata Miss J naik juling baca komen komen, mesej mesej, nota nota atau status status yang ditaip sebegitu UNIK macam tu.. tolong la, that is STYLO okay? that is what we call, PENJAHANAM bahasa ibunda.. come on guys, tak perlu sangat nak menyeksa diri dan mata mata kami ni untuk cara penaipan yang macam tu.. taip je macam biasa, kitorang semua bole paham.. kalau typing korang ni di'braille'kan, orang buta pon bole naik gila nak fahamkan tau tak? seriously, I am not joking about the blind people okay? ini REALITI, Miss J dah bagi orang buta baca.. ;) 

lagi satu hal yang orang kita selalu buat.. TANDA BACA! 

"ko nak aku jumpa kat mane kita lepak sampai malam okay ko nak belanja ke aku belanja set pukul 8 tau aku tau aku sampai bawah rumah je ko dah siap jangan aku dah sampai ko baru nak hegeh hegeh pakai tudung la skirt la shirt la seluar la deal tau"

PHEWWW!! mana koma, mana tanda soal, dan kesekian perhentian ayat tu pon Miss J tak tau.. hallo orang Melayu.. kalau ye malas sekalipon nak letak (!), (.), (?) dan segala tanda baca yang lain pon.. at least letakkan la (,) di situ.. takde la semput orang nak baca mesej tu guna satu nafas je.. ini bukan main main! pesakit asma pon bole terus 'jalan' nak habiskan ayat kat atas tu.. *geleng kepala laju laju..

another one.. last ni, LAST!

"ap kne ko? dh x jpe pkwe dh ke?"

shortform yang MELAMPAU tahap kependekannya.. eeee... menyampah la mak baca nok!

"apa benda yang ko taip tu minachi? aku tak paham la.."

bila orang tanya macam tu, tau pulak marah.. dah kau letak pendek sangat shortform tu.. sape nak paham? *aku pon tak lalu nak baca.. mesej mesej macam tu semua Miss J delete laju laju kalau dapat.. malas nak sakitkan mata.. ;)

okay.. tu saje kali ni.. jangan tersinggung.. ini hanya la PENDAPAT Miss J semata mata, dua mata, tiga mata dan MATTA band.. ;)

p/s : terima kasih sebab sudi baca :D

5 comments:

saiazuan said...

antara prosak2 bhsa ni is pengguna social network.. hhuu

sayonara june holla july http://eleventx.blogspot.com/2011/07/berlabuhlah-tirai-june.html

+_Miss.Jannah_+ said...

sokong tu Zuan.. tapi, selalunya bebudak zaman sekarang ni.. nak nak lagi SMS.. rase nak tembak tembak je diorang :p

+_Miss.Jannah_+ said...

sokong tu Zuan.. tapi, selalunya bebudak zaman sekarang ni.. nak nak lagi SMS.. rase nak tembak tembak je diorang :p

Zuha said...

sangat setuju!! tapi nk buat macamana..yang memulakan itu pun zaman University emak-emak dan ayah-ayah kita.. :)

zarazueyin said...

salam jannah
dtg ziarah ke sini semula ;)