My VVIP

..LIKE LA BLOG KITE..

||_+_jgn mengeluh sayang_+_||

assalamualaikum kawan kawan... it's almost a week since the last post heh? ramai yang suruh aku update blog.. tapii... sorry sayang sayangkuhh.. aku sangat sangat tak berdaya nak update laju laju.. sebab?? malu la pulak nak cakap kan.. hehe, tengok la gambar ni.. korang akan faham kenapa.. ;p
- tadaaaaaaa -

gusi membengkak.. normally, orang paling tak tahan dengan sakit gigi.. sepanjang minggu ni, aku asyik menahaaaaann je.. 4 hari aku bertahan tanpa ubat, which is aku rase bangga la kan? padahaaal.. aku ni tak suka ubat! pahit! iyakss!! soo?? ape kene mengena gigi ko dengan tak bole uprdate blog??? ini soalan pedas yang aku dapat daripada -----> ...Cik Kemboja Bercerita... <----- di laman FB.. haha, sabaaar je laaaa... ok ok.. sila lawat blog die kalau anda free ok? :D

sambung balik tadi.. tapii.. masuk hari ke-5 ahkak dah tak sabar.. meleleh airmata ni carik ubat.. tak boleh nak bangun.. dalam hati tu meriiiintih je.. kenapa?? kenapa?? kenapa?? sakiiiiittt!!! ayaaahh... emaaaak.... tak suke sakit gigi!! haaa... meraung hati aku.. pegi klinik?? later on aku cerita.. sebab aku terjumpa satu artikel ni, which it is very very the sentap one bagi orang yang kuat mengeluh macam aku ni.. aku tak sempat nak edit untuk dijadikan hasil penulisan aku sendiri (ehh??? sejak bile pulak aku rajin nak tiru penulisan matang blogger lain ni?? TEEEETTTT di situ..nanti tu pon aku akan update ok?).. 


AL-QURAN MENJAWAB KELUHAN MANUSIA

Manusia Bertanya : Kenapa aku diuji?

Al-Quran Menjawab :
Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi? (Lihat Surah Al-Ankabuut : 2).
“Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta”. (Lihat Surah Al-Ankabuut : 3)
Manusia Bertanya : Kenapa aku tidak diuji sahaja dengan perkara-perkara yang baik?

Al-Quran Menjawab :
“…boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui”. (Lihat Surah Al-Baqarah : 216)
Manusia Bertanya : Kenapa aku diberi ujian seberat ini?

Al-Quran Menjawab :
“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya……….” (Lihat Surah Al-Baqarah : 286)
Manusia Bertanya : Bolehkah aku kecewa?

Al-Quran Menjawab :
“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang-orang yang beriman”. (Lihat Surah Ali Imraan : 139)
Manusia Bertanya : Bolehkah aku berputus asa ?

Al-Quran Menjawab :
“…dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir”. (Lihat Surah Yusuf : 87)
Manusia Bertanya : Bagaimana cara menghadapi ujian hidup ini?

Al-Quran Menjawab :
“Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap sedia (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung”. (Lihat Surah Ali Imraan : 200)
“Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyuk”. (Lihat Surah Al-Baqarah : 45)
Manusia Bertanya : Bagaimana menguatkan hatiku?

Al-Quran Menjawab :
“….Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan melainkan Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal…….” (Lihat Surah At-Taubah : 129)
Manusia Bertanya : Apa yang ku dapat dari semua ujian ini?

Al-Quran Menjawab :
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka……….” (Lihat Surah At-Taubah : 111)
Wallahualam.

so kawan kawan... jangan mengeluh ye.. siapalah kite untuk mengeluh sedangkan Allah itu lebih mengetahui ape yang TERBAIK untuk kite.. :)

No comments: