My VVIP

..LIKE LA BLOG KITE..

saya bukan perosak bahasa, NOKTAH.

Assalamu'alaikum w.b.t..

- HUNGRYlicious -

petang petang macam ni layan megi tom yam, letak telur dua biji pon enak kan? haaa.. cik abang cik akak tu, tutup sikit mulut tu.. tau la tengah terliur tengok megi Jannah tu.. ;)


- ehsan Google -

tadi Jannah bukak Facebook kejap.. checking out what's new kononnya la kan.. mana tau ada orang yang bermurah hati nak belanja GCB ke kan? *tak bole blah je.. sape nak bagi kau? then, ada hamba ALLAH ni I.M.. *whoa, this must be my lucky day! Jannah klik pantas pantas.. GCB dah terbayang kat mata.. mulut sengih sengih, like orang gilak kan? ;)

A is for Anon..
J is for me.. ;)

A : bole tak kau guna BAHASA dengan betul?
J : kenapa ye?
A : ye la.. kau kejap kejap speaking, lepas tu cakap Melayu.. buruk la rupanya..
J : and your point is?
A : tak payah la rojak sangat dowh.. kau orang Melayu, buat cara Melayu la.. bangga sangat dengan speaking kau, ape hal? IC kau biru ke merah?
J : okay, aku faham..
A: kalau kau speaking tu memang dah power takpe la.. ni tunggang langgang je.. menyampah dowh.. gila geli tengok post kau kat homepage aku..
J : sorry, tak perasan pulak aku buat kau rasa annoying.. ;)
A: kau tak payah berlagak la.. nak tunjuk kat semua yang kau ni HEBAT ke? bukan bawak mati pon speaking kau tu..
J : okay.. ;)
A : junjung sangat mat saleh tu ape hal? sampai lupa bahasa ibunda sendiri..
J : (zzzzz.. mula rasa malas nak melayan hamba ALLAH ni..)
A : kalau dah lidah tu makan belacan, belacan je baunya.. takkan belacan jadi chicken chop..
J : (senyap lagi..)
A : ni la pengaruh mat saleh.. biadab.. bila orang tegur, buat bodoh.. rasa dah bagus sangat ikot mat saleh tu la?
J : *that's it! I'm done here.. offline lagi bagus.. makin aku layan, makin menjadi ceramah.. ;)

ooo.. kita kena junjung Bahasa Melayu.. betul tu, betul.. sikit pon Jannah tak nafikan.. tapi kan, kenapa Bahasa Arab tu kita sikit pon tak kisah? sedangkan KALAMULLAH dalam Bahasa Arab.. what for mengaji. tapi tak faham satu apa pon? main redaaah macam tu je? ;)

Jannah bukan perosak bahasa.. tapi Jannah memang jenis yang suka mempelajari dan mengamalkan penggunaan bahasa.. bukan setakat English, Arab, Latin, Jepun, Korea dan banyak lagi bahasa yang Jannah try pelajari.. kenapa? sebab Jannah memang someone yang gila berbahasa.. it's a passion la bak kata orang.. ;)

TAPI untuk statement BERLAGAK tu? whoa, that is too much la Mister.. honestly, takde niat pon nak berlagak.. betul, English Jannah masih tunggang langgang.. but you will never know until you try kan? tak kenal, maka tak cinta.. bila dah cinta, jaga la betul betul.. lagi berkat kalau berkongsi.. betul, kawan kawan Jannah ramai yang tak confident nak speaking.. tapi bila tengok kita yang kononnya BANGGA sangat dengan English ni speaking, diorang jadi enjoy.. diorang jadi berani untuk mencuba.. see? they are inspired by my passion.. indah kan? tak gitu? ;)

dan untuk korang semua.. maaf kalau Jannah yang minah saleh celup ni memanjang 24 jam nak speaking dah buat korang rasa menyampah.. maaf maaf maaf... memang takde niat pon nak buat begitu.. :)



jangan sesekali dengar kata kata negatif yang bisa merencatkan keinginan korang untuk berbahasa.. bahasa itu ilmu yang indah lagi bermanfaat.. seindah indah bahasa ialah BAHASA ARAB.. ;)

terima kasih sebab sudi baca.. 

8 comments:

Elih Japahar said...

Betul tu, junjunglah bahasa Malaysia ye..kalau nak bbahasa english biar bcakap bahasa english dgn ayat penuh, campur2/rojak2 tak nak..mcm tutttt* jer....:)

NasZ said...

bercakap dengan orang pun tu pun kita dah dikira berlatih. Tak kisah la. Janji kita cuba cakap. Tunggang langgang bleh ditegur. tapi sila tegur dengan berhemah. tak perlu nak sound macam org yang sound tu dah cukup perfect. takde yang sempurna dlam dunia ni k? Kecuali dengan izin Allah saja.

MOHD NASER.com

Niena Pengembara Ilahi said...

haa.. cik nasz ckp tu.. don't play-play.. hehe

Dunia Nadiah said...

alamak.. nur pun macam tu jugak jan :( urmm T_T

NasZ said...

terjah dari segmen promote blog..saya group 4..

jemput ke blog saya ye?

MOHD NASER.com

alif haris said...

aiyak !orag mcm tu pn ade ? hahaha .. aduyai .. kan tak salah utk kita praktis bahasa inggeris tu ..

saiazuan said...

pening lyn si anon tu ek.. xsalah blaja bhsa orng.. :)

didie charlote said...

uikss.. sape wey?